Látnivalók

Celldömölk pár km-re az üdülőfalutól, a Ság-hegy lábánál fekszik. A Ság-hegy egy ötmillió évvel ezelőtt kitört vulkán maradványa. A feltárások azt mutatják, hogy a vidék már a római időkben is lakott és megművelt terület volt. A vulkán krátere önmagában is ritka látványosságnak számít, melyet a Sághegyi Múzeum, a Geológiai és madártani tanösvény csak még hívogatóbbá tesz. 2005-ben a hegy krátere adott helyszínt az Eragon című fantasy film főbb jeleneteinek forgatásához is. A filmet a 20th Century Fox vitte vászonra. A forgatáshoz felépített díszletet még jó ideig látni lehetett a kráterben. A Ság- hegy adta természeti jelenség kitűnő alapokkal szolgált egy innovatív projet, a Kemenes Vulkánpark létrehozásához. A projekt keretében létrejövő park a Kemenesalja 4- 6 milió éves vulkáni természeti értékeit bemutató szolgáltatást nyújt. A park egy ismeretterjesztő- szórakoztató- tudományos- oktatási centrum. A központi múzeumhoz kőpark, játszókert tartozik, és a fentiekben elmlített tanösvény megújulása is a projekt részét képezi. Az egyedi tervezésű épületben látható interaktív kiállításon különböző beszédes elnevezésű termekbe látogathatunk el. Ilyen például a Verne-kabin, amely a Földünk belsejébe tett vizuális kirnándulásra hív, vagy a Vulkán színház, amely a kitörés látványát tárja elénk. A felfedező teremben önálló játékra nyílik lehetőségünk, míg a Tűzhányó és Vulkán- horror helyiségben a vulkáni működés és pusztítás kerül majd bemutatásra. A  Vulkánpark nagy valószínűség szerint turisták ezreit fogja ide csábítani nem csak az országunk, hanem Európa különböző területeiről is. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a terület történelmi borvidék. Már a rómaiak is foglalkoztak itt szőlészettel, és ezt a hagyományt az idő múlása nem koptatta el. Így a hegyet számos szőlőültetvény, borospince gazdagítja. Ha borról beszélünk, figyelmükbe ajánlunk egy kitűnő lehetőséget is! A Ság- hegy keletioldalán Vali néni borospincéje előzetes egyeztetés alapján szeretettel várja a szőlészet, a borkóstolás, a falusi turizmus iránt érdeklődőket! A borospincét meglátogatva igazi élményben lehet része minden korosztálynak. Vali néni igény szerint friss lángossal, pogácsával, termelői lekvárral és háziszörppel, valamint természetesen bórkostolási leheteőséggel várja vendégeit. A pince könnyen megközelíthető gyalog, biciklivel vagy autóval egyaránt. A gyermekek játszadozásához kiváló terület, valamint parkolási lehetőség is adott. A vendéglátó sokéves szőlészeti tapasztalata alapján és vendégszerető karakteréből kifolyólag is szívesen beszélget az odalátogatókkal. Érdemes megismerkednünk vele és az általa felszolgált finomságokkal, italokkal!
Celldömölk kisvárosban az elmúlt évek során hatalmas újítások történtek, melyek mellett természetesen a régi látványos
ságok is fontos szerepet töltenek be. A belvárosi terek, a szökőkutak, a templomtér gyönyörű - az 1700-as években épült- Szűz Mária Katolikus Kegytemploma, a Bencés Kolostor épülete, a picike Református Templom, a 2010-ben átadott új városháza mind-mind sétára hívogatnak bennünket.

Nagyboldogasszony- kegytemplom

A Csodatévő Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelt templom Celldömölk központjában található közvetlen szomszédságban a Bencés Apátsági épülettel, a Kálvária épületével és a Szentháromság szoborral. Az 50 méter hosszú, 11 méter széles, latin kereszt alaprajzú épület főhomlokzatánál, a bejárat két oldalán 40 méter magas tornyok állnak.
A főoltárt a hajó közepén, kápolnaszerű helyiségben láthatjuk. Felette helyezték el a csodatevő kegyszobrot. Az oltár előtt két hatalmas barokk angyal áll. A kápolna mögött Szent István oltára található Szűz Mária nagyméretű szobrával. A
z oltárképen Szent Imrét, Szent Istvánt és Boldog Gizellát festették meg. A barokk freskók Dorffmeister István művei 1774-ből. A templom berendezése XVIII. századi barokk munkák. Orgonája 1833-ból való. A templombelsőben 6-6 kápolnát alakítottak ki, amelyek stációit Borsa Antal készítette 1942-ben. A mennyezeti freskók képeit szintén ő festette 1941-ben. A templomba az alábbi időpontokban várják misére a hívőket és a látogatókat: Miserend:  hétfő- szombat: 7:30, 18:00     vasárnap: 9:30, 11:00, 18:00                               

Celldömölk város is rendelkezik egy Gyógy- és Élményfürdővel, melyhez most épül egy négycsillagos szálloda. Ha az ide látogatók a fürdőt is kipróbálnák, érdemes egy egész napot eltölteniük a városban. Ha inkább egy Ság-hegyi és belvárosi sétára, fagyizásra vágynak, akkor egy délelőtti vagy délutáni program keretében is bejárhatják a környéket.
Mesteritől 18 km-re található Sárvár városa, mely szintén számos nevezetesség otthona. Fő látványossága a Nádasdy- vármelyet először az 1200-as évek végén említ egy dokumentum. A vár kezdetekben mocsarakkal övezett földvár lehetett. Az idők során több tulajdonosa is volt, közülük legjelentősebb Nádasdy Tamás, kinek nevét az épület ma is magán viseli. A régi várárok helyén kialakított csodálatos várparkban pihentető sétát tehetünk. A vár mellett arborétum helyezkedik el. Sárvár nevezetességeit képezik még templomai, a városháza épülete, a városháza előtti téren található szökőkút, a sétálóutcaként is funkcionáló Széchenyi utca és a Csónakázó-tó. A tó egy négy részből álló tórendszer, melyet öt híd és öt sziget tesz elbűvölővé. Sétára, horgászásra, csónakázásra egyaránt kitűnő választás. Sárváron is található gyógyfürdő. A helyi Gyógy-és Wellnessfürdő 3600 négyzetméternyi vízfelülettel, számos programmal várja vendégeit. Nyaranta a fürdő meglehetősen zsúfolt, így a mozgalmasságot kedvelők részére ajánlott. Sárvár neves helyeinek bejárásához akár egy szűk napra is szükségünk lehet. Ha pedig a Mesteri fürdő által nyújtott harmóniából átlátogatnánk Sárvár csúszdákkal, „csodaberendezésekkel” teli mozgalmas fürdőjébe is, akkor érdemes egy teljes napot a városban töltenünk.
Ha Mesteriben nyaralunk, mindenképp érdemes ellátogatnunk Sümegre, hiszen itt található a Sümegi vár, mely az ország egyik legnagyobb és legjobb állapotban lévő középkori vára. A várat valószínűleg az 1200-as évek közepén építették. Több uralkodó és tulajdonos kezében volt, folyamatosan bővült, szépült. Az 1700-as években azonban állapota romlásnak indult, két évszázadon át elhagyatottan állt. A helyi vezetés 1989-ben szigorú műemlékvédelmi szabályok betartása mellett magánkézbe adta. Azóta az épület újra virágzásnak indult, folyamatosan szépül. A nyári időszakban számos program (vásár, lovagi torna,…) helyszínéül szolgál, valamint történelmi kiállításoknak ad helyet.
Ha Sümegig elutazunk, ne álljunk meg! Hiszen innen már nincs messze a Balaton! Sümeg felől Keszthely és a környező balatoni települések hamar elérhetők. A sümegi hegymászás és várlátogatás után hűsítsük le magunkat hazánk legnagyobb tavának valamelyik strandján, vagy tegyünk egy városnéző sétát a keszthelyi sétálóutcán és az itt található Festetics- kastélycsodás parkjában, valamint a Helikon Kastélymúzeumban! Keszthely határában meglátogathatjuk a híres Afrika Múzeumot is! A sümegi és a keszthelyi túra egy teljes nap programját adhatja!
Mesteri környékén említésre méltó még a Kám település mellett elhelyezkedő Jeli arborétum is, amely a Nyugat- Dunántúl legcsodálatosabb fagyűjteményének ad helyet. Az ide érkezők feltöltődhetnek friss levegővel, és a csodaszép környezet látványával, magukévá tehetnek egy élménygazdag sétát is. Az arborétum májusban és júniusban a legpompásabb, mert ilyenkor virágoznak fő látványosságai, a rododendronok. Ebben az időszakban a terület minden nap látogatható. Ezt megeleőzően (áprilisban) és ezt követően (júlistól szeptemberig) hétvégi nyitva tartással működik az arborétum.
Mesteri tehát kitűnő üdülési helyet biztosít azok számára is, akik kizárólag a helyi szolgáltatásokat igénybe véve pihenésre, kikapcsolódásra, a harmónia érzésének megélésére vágynak, és azoknak is, akik az itt töltött idő során elérhető távolságokba, nevezetességekkel teli Dunántúli városokba, településekre is ellátogatnának. Így a fiatalok, a családok és az idősebb korosztály egyaránt megtalálhatják számításukat.

Mesteritől 7 km-re, Tokorcson találhatjuk az AeroSág repteret. A létesítmény a község idegenforgalmában jelentős fellendülést hozott, hiszen tömegével csábítja a környék látogatóit. Sétarepülésen és pilótaképzésen kívül lehetőség van itt lovaglásra, valamint étterem, tekepálya, fallabda pálya várja az érdeklődőket. Minden év pünkösdjén Repülősnapra látogathatnak el az érdeklődők. A vendégek előzetes egyeztetés után sétarepülésen vehetnek részt. A Pannonia- RingMagyarország egyik legbiztonságosabb motoros és autós gyorsasági versenypályája. A pálya Ostffyasszonyfa község határában helyezkedik el. Sárvár és Celldömölk felől is könnyen elérhető. Mesteritől a legkönnyebben Nagysimonyin és Sitkén keresztül közelíthetjük meg, így 22 km autózással 15 perc alatt a Pannonia- Ringre érkezhetünk. A 4740 m hosszúságú pálya érdekes látnivalót nyújt önmagában is, hiszen a központi épület tetejéről átláthatjuk a versenyek útvonalát, a versenyek időpontjában pedig a nézőközönség részét alkothatjuk, és izgalmas, adrenalint növelő perceket élhetünk át. A ring modern infrastruktúrával rendelkezik: egészségügyi állomás, elektronikus időmérés, benzinkút, gyorsszerviz, gumiszerviz, motorszalon, étterem, 300 nm-es főépület, gokart és supermoto pálya, helikopter leszálló, motel, szaniter, étterem tartozik hozzá.

magyar