Látnivalók

Mesteri település Vas megyében, Celldömölktől 6 km-re található. A falunak mindössze 270 állandó lakosa van, ezáltal közvetlen, barátságos hely, ahol mindenki ismeri egymást. A településhez 150 – nyaralóból álló üdülőrész tartozik, így tavasztól őszig nagy a mozgolódás a környéken. A turistákat az elbűvölő vidéki környezet mellett az itt található termálfürdő vonzza. A nemrégiben megújult fürdő honlapjáról megtudtuk, hogy a termálfürdő az 1800 méteres mélységből feltörő 72 fokos termálvízre települt. A kutak vize a kálcium – magnézium – hidrogén karbonátos termálvizek csoportjába tartozik. A víz nagyon kedvezően befolyásolja a mozgásszervi, reumás panaszokat. Magas szénsavtartalma révén kedvezően hat a vérkeringési zavarokra isFontos kiemelni, hogy  a fürdő vize nem csak hogy jótékony hatással bír a szervezetre, hanem számos betegség gyógyítására alkalmas. Bizonyított tény, hogy a gyógyvízzel kezelt betegek többsége a teljes gyógyulásig jut el. 

Mesteri barlangfürdő

A fürdőterületnek, mint rekreációs környezetnek/ jelentése: a napi fő elfoglaltság által okozott fáradtság, feszültség feloldása, a testi-lelki teljesítőkészség és -képesség helyreállítása, fokozása érdekében tesz az ember./ szembetűnő értéke gazdag növényállománya. A Mesteri Termálfürdőben két nyitott medence várja a vendégeket. A 190 négyzetméter vízfelületű, 90 cm mélységű termálmedence 34-36 fokos, átlátszó, kellemes közérzetet biztosító termálvízzel van feltöltve. Az ide látogatók pancsolhatnak még az ugyancsak 190 négyzetméretes vízforgatós medencében, valamint a 80 négyzetméteres gyermekpancsolóban. Újdonságnak számít a nemrég kialakított fedett Barlangfürdő, amely minden évszakban csalogató, hiszen azon felül, hogy jótékony hatású a szervezetre, csodás hangulatot kölcsönöz. Mesteri ideális nyaralóhely mindazok számára, akik természetbarát környezetben, a hatalmas tömeget kerülve igazi feltöltődésre, kikapcsolódásra vágynak, vagy gyógyulni szeretnének. Akik több napra látogatnak el a faluba, azoknak érdemes kis kirándulásokat tenniük a környező településeken.

Celldömölk

Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont CelldömölkPár km-re az üdülőfalutól, a Ság-hegy lábánál fekszik. A Ság-hegy egy ötmillió évvel ezelőtt kitört vulkán maradványa. A feltárások azt mutatják, hogy a vidék már a római időkben is lakott és megművelt terület volt. A vulkán krátere önmagában is ritka látványosságnak számít, melyet a Sághegyi Múzeum, a Geológiai és madártani tanösvény csak még hívogatóbbá tesz. 2005-ben a hegy krátere adott helyszínt az Eragon című fantasy film főbb jeleneteinek forgatásához is. A filmet a 20th Century Fox vitte vászonra. A forgatáshoz felépített díszletet még jó ideig látni lehetett a kráterben. A Ság- hegy adta természeti jelenség kitűnő alapokkal szolgált egy innovatív projet, a Kemenes Vulkánpark létrehozásához. A projekt keretében létrejövő park a Kemenesalja 4- 6 milió éves vulkáni természeti értékeit bemutató szolgáltatást nyújt. A park egy ismeretterjesztő- szórakoztató- tudományos- oktatási centrum. A központi múzeumhoz kőpark, játszókert tartozik, és a fentiekben elmlített tanösvény megújulása is a projekt részét képezi. Az egyedi tervezésű épületben látható interaktív kiállításon különböző beszédes elnevezésű termekbe látogathatunk el. Ilyen például a Verne-kabin, amely a Földünk belsejébe tett vizuális kirnándulásra hív, vagy a Vulkán színház, amely a kitörés látványát tárja elénk. A felfedező teremben önálló játékra nyílik lehetőségünk, míg a Tűzhányó és Vulkán- horror helyiségben a vulkáni működés és pusztítás kerül majd bemutatásra. A Vulkánpark nagy valószínűség szerint turisták ezreit fogja ide csábítani nem csak az országunk, hanem Európa különböző területeiről is. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a terület történelmi borvidék. Már a rómaiak is foglalkoztak itt szőlészettel, és ezt a hagyományt az idő múlása nem koptatta el. Így a hegyet számos szőlőültetvény, borospince gazdagítja.
Celldömölk kisvárosban az elmúlt évek során hatalmas újítások történtek, melyek mellett természetesen a régi látványosságok is fontos szerepet töltenek be. A belvárosi terek, a szökőkutak, a templomtér gyönyörű – az 1700-as években épült- Szűz Mária Katolikus Kegytemploma, a Bencés Kolostor épülete, a picike Református Templom, a 2010-ben átadott új városháza mind-mind sétára hívogatnak bennünket.

Nagyboldogasszony- kegytemplom

Nagyboldogasszony- kegytemplomA Csodatévő Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelt templom Celldömölk központjában található közvetlen szomszédságban a Bencés Apátsági épülettel, a Kálvária épületével és a Szentháromság szoborral. Az 50 méter hosszú, 11 méter széles, latin kereszt alaprajzú épület főhomlokzatánál, a bejárat két oldalán 40 méter magas tornyok állnak.
A főoltárt a hajó közepén, kápolnaszerű helyiségben láthatjuk. Felette helyezték el a csodatevő kegyszobrot. Az oltár előtt két hatalmas barokk angyal áll. A kápolna mögött Szent István oltára található Szűz Mária nagyméretű szobrával. Az oltárképen Szent Imrét, Szent Istvánt és Boldog Gizellát festették meg. A barokk freskók Dorffmeister István művei 1774-ből. A templom berendezése XVIII. századi barokk munkák. Orgonája 1833-ból való. A templombelsőben 6-6 kápolnát alakítottak ki, amelyek stációit Borsa Antal készítette 1942-ben. A mennyezeti freskók képeit szintén ő festette 1941-ben. A templomba az alábbi időpontokban várják misére a hívőket és a látogatókat: Miserend: hétfő- szombat: 7:30, 18:00 vasárnap: 9:30, 11:00, 18:00

Gyógy- és Élményfürdő

CelldömölkCelldömölk város is rendelkezik egy Gyógy- és Élményfürdővel, melyhez most épül egy négycsillagos szálloda. Ha az ide látogatók a fürdőt is kipróbálnák, érdemes egy egész napot eltölteniük a városban. Ha inkább egy Ság-hegyi és belvárosi sétára, fagyizásra vágynak, akkor egy délelőtti vagy délutáni program keretében is bejárhatják a környéket.

Nádasdy vár

Nádasdy várMesteritől 18 km-re található Sárvár városa, mely szintén számos nevezetesség otthona. Fő látványossága a Nádasdy- vár, melyet először az 1200-as évek végén említ egy dokumentum. A vár kezdetekben mocsarakkal övezett földvár lehetett. Az idők során több tulajdonosa is volt, közülük legjelentősebb Nádasdy Tamás, kinek nevét az épület ma is magán viseli. A régi várárok helyén kialakított csodálatos várparkban pihentető sétát tehetünk. A vár mellett arborétum helyezkedik el. Sárvár nevezetességeit képezik még templomai, a városháza épülete, a városháza előtti téren található szökőkút, a sétálóutcaként is funkcionáló Széchenyi utca és a Csónakázó-tó. A tó egy négy részből álló tórendszer, melyet öt híd és öt sziget tesz elbűvölővé. Sétára, horgászásra, csónakázásra egyaránt kitűnő választás.

Sárvár gyógy-és Wellnessfürdő

SárvárfürdőSárváron is található gyógyfürdő. A helyi Gyógy-és Wellnessfürdő 3600 négyzetméternyi vízfelülettel, számos programmal várja vendégeit. Nyaranta a fürdő meglehetősen zsúfolt, így a mozgalmasságot kedvelők részére ajánlott. Sárvár neves helyeinek bejárásához akár egy szűk napra is szükségünk lehet. Ha pedig a Mesteri fürdő által nyújtott harmóniából átlátogatnánk Sárvár csúszdákkal, „csodaberendezésekkel” teli mozgalmas fürdőjébe is, akkor érdemes egy teljes napot a városban töltenünk.

Sümegi vár

Sümegi várHa Mesteriben nyaralunk, mindenképp érdemes ellátogatnunk Sümegre, hiszen itt található a Sümegi vár, mely az ország egyik legnagyobb és legjobb állapotban lévő középkori vára. A várat valószínűleg az 1200-as évek közepén építették. Több uralkodó és tulajdonos kezében volt, folyamatosan bővült, szépült. Az 1700-as években azonban állapota romlásnak indult, két évszázadon át elhagyatottan állt. A helyi vezetés 1989-ben szigorú műemlékvédelmi szabályok betartása mellett magánkézbe adta. Azóta az épület újra virágzásnak indult, folyamatosan szépül. A nyári időszakban számos program (vásár, lovagi torna,…) helyszínéül szolgál, valamint történelmi kiállításoknak ad helyet.

Festetics kastély

Festetics kastélyHa Sümegig elutazunk, ne álljunk meg! Hiszen innen már nincs messze a Balaton! Sümeg felől Keszthely és a környező balatoni települések hamar elérhetők. A sümegi hegymászás és várlátogatás után hűsítsük le magunkat hazánk legnagyobb tavának valamelyik strandján, vagy tegyünk egy városnéző sétát a keszthelyi sétálóutcán és az itt található Festetics- kastélycsodás parkjában, valamint a Helikon Kastélymúzeumban! Keszthely határában meglátogathatjuk a híres Afrika Múzeumot is! A sümegi és a keszthelyi túra egy teljes nap programját adhatja!

Jeli alborétum

Kám alborétumMesteri környékén említésre méltó még a Kám település mellett elhelyezkedő Jeli arborétum is, amely a Nyugat- Dunántúl legcsodálatosabb fagyűjteményének ad helyet. Az ide érkezők feltöltődhetnek friss levegővel, és a csodaszép környezet látványával, magukévá tehetnek egy élménygazdag sétát is. Az arborétum májusban és júniusban a legpompásabb, mert ilyenkor virágoznak fő látványosságai, a rododendronok. Ebben az időszakban a terület minden nap látogatható. Ezt megeleőzően (áprilisban) és ezt követően (júlistól szeptemberig) hétvégi nyitva tartással működik az arborétum.
Mesteri tehát kitűnő üdülési helyet biztosít azok számára is, akik kizárólag a helyi szolgáltatásokat igénybe véve pihenésre, kikapcsolódásra, a harmónia érzésének megélésére vágynak, és azoknak is, akik az itt töltött idő során elérhető távolságokba, nevezetességekkel teli Dunántúli városokba, településekre is ellátogatnának. Így a fiatalok, a családok és az idősebb korosztály egyaránt megtalálhatják számításukat.

Pannónia-Ring

Pannónia-RingMagyarország egyik legbiztonságosabb motoros és autós gyorsasági versenypályája. A pálya Ostffyasszonyfa község határában helyezkedik el. Sárvár és Celldömölk felől is könnyen elérhető. Mesteritől a legkönnyebben Nagysimonyin és Sitkén keresztül közelíthetjük meg, így 22 km autózással 15 perc alatt a Pannonia- Ringre érkezhetünk. A 4740 m hosszúságú pálya érdekes látnivalót nyújt önmagában is, hiszen a központi épület tetejéről átláthatjuk a versenyek útvonalát, a versenyek időpontjában pedig a nézőközönség részét alkothatjuk, és izgalmas, adrenalint növelő perceket élhetünk át. A ring modern infrastruktúrával rendelkezik: egészségügyi állomás, elektronikus időmérés, benzinkút, gyorsszerviz, gumiszerviz, motorszalon, étterem, 300 nm-es főépület, gokart és supermoto pálya, helikopter leszálló, motel, szaniter, étterem tartozik hozzá.